Creatie

Een beroemde beeldhouwer zei eens: ‘Het is niet zo moeilijk om een beeld te maken. De vorm zit namelijk al gevangen in de steen. Het enige dat ik doe is de vorm uit de steen hakken.’

Dit is de kern van leven uit overvloed. Alles is al aanwezig op dit moment. Het enige dat we hoeven te doen is de vorm creëren die we in ons hoofd hebben gemaakt. Zoals de beeldhouwer een vorm creëert die past in de steen, zo hebben wij voldoende ingrediënten in ons leven om datgene te creëren dat we voor ogen hebben.

Wanneer wij onze gedachten focussen en duidelijk hebben wat we graag willen, dan wordt het tijd om dit te uiten. Uiten in elke vorm die ons past: we kunnen praten, schrijven, schilderen, boetseren of verzin maar een uitingsvorm die jou past. Zo geven we gedachten vorm.

Elke vorm heeft medestanders en tegenstanders. Laten we er voor zorgen dat de tegenstanders niet meegaan in ons plan. Samen met de medestanders creëren we een gezamenlijk beeld. We delen ons gevoel en communiceren vanuit de gedachte dat het al is gerealiseerd.

Dit laatste is belangrijk. Als we de gedachte houden dat het nog moet komen, dan blijft de energie van creatie hangen in de toekomst en wordt het nooit werkelijkheid. Zo creëren we een beeld in de toekomst en niet in het hier en nu.

Als duidelijk is wat te creëren, voegen we daad bij woord. Stap voor stap. Als we ’s nachts rijden van Amsterdam naar Rotterdam, dan zien we ook niet meer dan 200 meter vooruit. Alle afslagen en files zien we wel onderweg: We weten namelijk wel dat de weg ons uiteindelijk naar onze bestemming brengt.

Als de beweging erin zit, we zijn onderweg, en we raken in een file, dan is de uitdaging om ons niet te laten ontmoedigen. We grijpen terug naar het oorspronkelijke beeld en gaan ervoor. Kennelijk hebben we iets over het hoofd gezien, maar dat ontneemt ons niet ons einddoel.

Zo scheppen we langzaam hetgeen we willen. De brokstukken steen verwijderen we van de grote ruwe rots. Met steeds meer precisie verfijnen we de details, totdat uiteindelijk het beeld is gerealiseerd. Dan komt de tijd van genieten en ontspannen, waarna het hele proces weer van voor af aan kan beginnen.

Dit is het geheim van creatie. Het enige dat nodig is is ontsnappen aan de tred van negatieve energie. Zoals ‘anonymous’ in 1692 eens schreef in de Desiderata in Baltimore: ‘Avoid loud and aggressive persons; they are vexations to the spirit.’

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.