Gedachtenspinsels

 • Verder dan materie

  Heb je dat ook wel eens; er zijn van die dagen dat als je ’s ochtends wakker wordt je de hele wereld aankan. Je voelt je goed en hebt energie voor twee. En dan op een volkomen onverwacht moment slaat het toe. Uit het niets. Je voelt je zwaar, ziet op tegen de simpele dingen en alles is teveel. En je hebt werkelijk geen idee waar die gedachte opeens vandaan komt…

  Van de week was er iemand bij mij in de praktijk met een soortgelijk verhaal. Een vrouw in de veertig, vol in het leven, carrière makend en weinig tijd voor zichzelf. Zij liep al 20 jaar rond met deze onverklaarbare regelmatig terugkerende momenten. En ze was het zat. Meer dan zat. Vorige week had ze haar been gebroken en elke keer als ze er naar keek bleven er tranen komen. ‘Zo kan ik toch niet verder? Ik word moe van mezelf.’, zei ze. Nadat we onze koffie ophadden, zette ze de koptelefoon op voor het maken van de scan. Ik begon de analyse, zette de recorder op opname en begon te vertellen.

  Het beeld wat ik kreeg was van een heel klein vrolijk meisje. Ze danste over de wereld. Gelukkig en tevreden met haar zelf. Ze deed haar ding met aandacht en had een duidelijk idee van wat ze wilde. De programmering was dat haar moeder nauwgezet en nauwkeurig was, geen tijd voor contact en knuffels en gaf de voorkeur aan organiseren en schoonmaken. Er moest nog zoveel gedaan.. dat gaf mijn client de overtuiging van een onveilig gevoel.

  Wat opviel was dat als er veel prikkels waren, ze ineen kromp en zich opsloot in haar eigen wereld. De grote boze wereld was voor het kleine meisje teveel. Bescherming die ze zocht bij haar moeder kon ze niet vinden. Ze besloot dan ook de prikkels niet meer te voelen en de wereld te benaderen vanuit haar verstand. Vooral veel aanpakken en doen. Net zoals haar moeder haar voordeed.

  Haar lijf gaf aan dat het genoeg was en remde haar doen door te breken. De breuk herinnerde aan haar besluit ooit genomen. Vanuit haar verstand kon ze er niet meer bij komen, maar haar gevoel wist feilloos de kern van haar keuze om te zetten in emotie. Met een beetje hulp van mij herkende ze het gevoel en haar keuze van toen.

  Nu de oorzaak bekend werd, kon de keuze ooit gemaakt losgelaten worden. Hierdoor kwam ze meer in balans en gaf het leven haar meer vrijheid. Inmiddels heeft ze haar doen aangevuld met rust, zodat het geven verrijkt werd met genieten. Haar been is volledig genezen en het verdriet is weg.

  Zo is dit één verhaal, zo zijn er vele. Door verder te kijken dan materie ontstaat heling. Heling tot diep in je wezen, daar waar ooit het besluit van de beperking begon. Met wat hulp en wat lef kom je steeds dichter bij jezelf. En daarmee dichter bij de ander.

  Lees verder →
Gedachtenspinsels
 • Verder dan materie 13 oktober 2021
  Je voelt je goed en hebt energie voor twee. En dan op een volkomen onverwacht moment slaat het toe. Uit het niets.
 • Nieuw begin 18 december 2019
  De kerstdagen staan weer voor de deur. De tijd van licht en vrede. Een mooi moment om met elkaar verschillen opzij te leggen en elkaar te verwelkomen. Een warm moment in deze koude dagen.
 • Houdt het dan nooit op? 8 november 2019
  Besef dat je altijd een keus hebt. Niet in je leerstukken, maar wel in het leerproces.
 • Waar is de rust? 2 september 2019
  We vinden onszelf die rust niet waard. Als we dat namelijk wel vinden, dan hadden we dat allang gedaan.
 • Wie ben jij 2 juni 2019
  Ontmoeten is jezelf laten zien aan anderen. Gewoon op straat, in de kroeg, op een feestje, op je werk.. niets anders dan open staan voor de ander. De ander aandacht geven, aandacht ontvangen en er zijn. Ontdekken is durven kijken naar de wereld om je heen. Uitstappen uit de vaste patronen van alledag. Aandacht geven en …
 • Creatie 4 mei 2019
  Alles is al aanwezig op dit moment. Het enige dat we hoeven te doen is de vorm creëren die we in ons hoofd hebben gemaakt.
 • Synchroniciteit 15 maart 2019
  Leven vanuit de gedachte dat alles aanwezig is in het hier en nu, valt niet altijd mee. De kwantumgedachte dat alles op hetzelfde moment plaatsvindt en alleen maar afhankelijk is van de waarnemer en diens gedachte, maakt dat de wereld veel meer maakbaar is dan we denken. In de afgelopen 2x heb ik gesproken over de …
 • Kerstgevoel 16 december 2018
  Mooie sferen, veel lichtjes, maar ook warmte en veel gevoel naar elkaar. Kennelijk zijn we op onze kwetsbaarste momenten van eenzaamheid op zoek naar dat beetje liefde wat ons door de tijd heen helpt.
 • De 2e kracht van de gedachte 17 december 2017
  Door je vastzittende patronen te visualiseren en te transformeren volgt een verandering. Deze verandering geeft vrijheid in denken en doen, waardoor uiteindelijk ook depressies en angsten verdwijnen.
 • Hoe ver durf jij te gaan? 20 november 2017
  Zoveel Millennials zitten thuis met een burn-out. Coaching op Zingeving is een krachtig middel om dit te voorkomen. Hoe ver durf jij te gaan?
 • De Kracht van de Gedachte 5 juni 2017
  Word eerst wakker in de wereld die je tot nu toe hebt gecreëerd en vraag je dan eerlijk af of dit bijdraagt aan jouw levensdoel, droom of wens. Durf erover na te denken en gedachten toe te laten die anders zijn dan anders.
 • Spreken en verstaan 6 februari 2017
  Ondanks dat we in dezelfde taal spreken naar elkaar, komt het voor dat we elkaar niet kunnen verstaan. Dit heeft meerdere oorzaken, maar de belangrijkste reden ligt besloten in de taal van onze zintuigen.
 • Aandacht… 10 november 2016
  Aandacht is een belangrijk onderdeel van het hier en nu. Wanneer je je bewust bent van wat je aandacht geeft, dan maak je een sterke verbinding.
 • Belang… 27 augustus 2016
  Ieder van ons heeft op verschillende tijden en plaatsen andere belangen. Van die hoeveelheid belangen is er steeds één belangrijk. Door inzicht te krijgen in de waarde en motivatie die wordt gehecht aan een belang op een bepaald moment, wordt het duidelijk hoe je kunt functioneren binnen het veld van mogelijkheden. De markt wordt overspoeld met trainingsbureaus …
 • Ego en ik… 21 mei 2016
  Er zijn van die momenten die je best wel eens over zou willen doen. Sommige momenten werden heel bewust beleefd, terwijl in andere momenten je onbewuste een rol speelde. Eén van de meest herkenbare situaties is als een ander tegen je zegt: ‘Je lijkt nu precies op je vader.’ Terwijl je zelf niets vermoedend een uitspraak …
 • Burn-out of tijd om te kiezen… 8 maart 2016
  De kern van burn-out ligt niet altijd in het feit dat ‘werk’ de oorzaak is, maar in een niet onderkende keuze in je leven. Dit kan op alle gebied zijn: gezin, vrienden, omgeving, hobby, familie of werk. Daarbij niet wat je doet, maar waarom je het doet. Hierin zit het venijn.
 • Gelukkig? Nieuwjaar! 18 januari 2016
  We zijn alleen een beetje vergeten hoe het moet. We hebben er ook allerlei ‘kan niet’, ‘mag niet’ en ‘doe je niet’ blokkades opgezet. Om die te doorbreken, op zoek naar je eigen geluk, is een wil en veel moed voor nodig.
 • Cadans van het leven… 31 augustus 2015
  Je hoeft niet op een kameel te zitten om de rust in je leven te vinden. Zoek de cadans van je leven en go with the flow. Wie weet ligt jou cadans wel veel lager dan het ritme van alledag. Nu is de tijd om te veranderen…
 • We gaan weer naar buiten… 10 augustus 2015
  Het is zomer! Iedereen is vrolijker. De avonden worden langer en we hebben meer zin..
 • Bewust koffiezetten 17 mei 2015
  De kunst van het koffiezetten zit uiteindelijk niet in het proces, maar in de eerste bewustwording van koffie.
 • We zijn zo moe… 19 april 2015
  Weet je wat vermoeiend is? Het voortdurend vechten tegen de bierkaai… Je hele leven de wortel achterna rennen die je voortdurend wordt voorgehouden.
 • Wetenschap wordt zweverig… 29 maart 2015
  Dat wetenschappers vage uitspraken doen, daar zijn we inmiddels wel aan gewend. Hoe vaak komt het niet voor dat als een wetenschapper een betoog houdt en dat we er niets van begrijpen: Gezwam in de ruimte… maar, hij is wetenschapper, heeft het bewezen en heeft dus altijd gelijk. Politici en andere machthebbers verschuilen zich achter wetenschappelijke …
 • Vrijheid 9 maart 2015
  Als we vrijheid zo belangrijk vinden in ons leven, hoe komt het dan dat we onszelf steeds meer beperken? Er is één simpel antwoord, maar een o zo lange weg terug: Angst.
 • Niets is Gek 2 maart 2015
  Lastig, als je gevoel naar links wil en je verstand naar rechts. Herken je dat? Soms hebben we van die enorm heldere momenten dat we precies weten wat we willen. Dan liggen gevoel en verstand op één lijn. Het gekke is dat we dat hele goede idee dan toch niet uitvoeren. We vinden dat er …
 • Wat wil ik nou eigenlijk? 23 februari 2015
  Hoeveel mensen stellen zich deze vraag wel eens af? Ergens in ons leven komt er een besef van wat we nou eigenlijk aan het doen zijn. Dit kan zijn in werk, relatie, vrienden of zelfs de zin van het leven. Grote vragen, zo eenvoudig gesteld. Ooit, toen we nog klein waren, vroegen we ons niet veel …
 • Wat nou zweverig… 16 februari 2015
  Mijn vak is zweverig. Ik zweef dan ook voortdurend aan een touwtje over de wereld. Ik zeg hele wazige dingen en ben heel zielig. Zo hoort het. Want als je werkt met energie en aura’s dan spoor je niet helemaal… Toch blijkt dat het ongeziene meer in ons leven verweven zit dan we zelf denken. Toen …