Wat wil ik nou eigenlijk?

Hoeveel mensen stellen zich deze vraag wel eens af? Ergens in ons leven komt er een besef van wat we nou eigenlijk aan het doen zijn. Dit kan zijn in werk, relatie, vrienden of zelfs de zin van het leven.

Grote vragen, zo eenvoudig gesteld. Ooit, toen we nog klein waren, vroegen we ons niet veel af. We leefden in een gesteld patroon wat door onze ouders of verzorgers was bepaald. We leerden wat goed was en wat niet. Hiermee beperkten we ons leven al in een bepaalde richting. En zo, gaandeweg ons leven, zijn we steeds meer dingen niet gaan doen. Richtingen niet ingeslagen om welke reden dan ook.

Zie het als een brede snelweg. Bij elke hindernis zijn we onszelf gaan inperken en gaan behoeden voor nog eens zo’n confrontatie. De snelweg werd een autoweg en verkleind zich in de loop van ons leven naar een b-weg of zelfs zandpad. Het reizen gaat minder snel en we ervaren steeds minder vrijheid.
Waarom houden we onze beperkingen dan vast? In de eerste plaats is het best veilig. Het biedt ons bescherming. We hebben onszelf tenslotte niet voor niets beperkt. Daarnaast leidde deze beperkingen naar dat wie we zijn geworden. Elke keuze die we ooit gemaakt hebben rechtvaardigt ons bestaan.

Toch zou het best eens lekker zijn om over onze veilige muurtjes heen te kijken. Ons systeem gaat dat vanzelf aan: we voelen ons niet meer thuis op bepaalde plekken. We vinden ons werk niet meer leuk. We zijn snel moe, geïrriteerd en kunnen weinig meer verdragen… Allemaal aanwijzingen dat het tijd wordt eens een pas op de plaats te maken en eens te kijken naar wat het leven ons nog meer biedt.

Dit valt niet altijd mee…

Het aangaan van de confrontatie met jezelf, geeft een onomkeerbaar traject van verandering. En elke verandering betekent minder veiligheid.

Gelukkig zijn er op deze wereld heel wat mensen die mensen helpen. In welke vorm van transformatie dan ook: artsen, therapeuten, dominees, maar zelfs je ouders, partner of je kinderen. In dit leven ben je nooit alleen. Al voelt het soms wel zo. Zeker als het gaat om ingrijpende veranderingen…

Weet dan dat er altijd mensen zullen zijn die je op je pad tegenkomt. Precies de juiste mensen op het juiste tijdstip.

Weet jij al wat je wilt?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Boek: De Scan

DE SCAN

De hedendaagse overdaad aan informatie zorgt voor onrust in ons persoonlijke systeem. Achter deze onrust gaan individuele, onbewuste programma’s schuil. Zou het ons niet een schat aan informatie en inzichten opleveren als we deze zouden kennen?